Zilnic intram in contact cu zeci de copii care spun lucruri trasnite. Ii ascultam si ne minunam de cat de creativi sunt. Dar una e sa fii creativ si alta e sa intri in dezbateri cu adultii pentru a-ti sustine parerea. Un exemplu viu la AR Studio:
„ – Mami, m-am decis! Cand voi fi mare imi voi construi o casa din inghetata!
– Bine, bine…a raspuns mama zambind in timp ce lega sireturile fiului ei de 4ani.
– Serios…o casa cu pereti, geamuri si acoperis de inghetata! a insistat copilul.
– Intr- o asemenea casa risti sa te transformi intr-o statuie de gheata!
– Nu-i adevarat, oamenii care traiesc in igloo sunt bine-mersi.”
Si pentru ca aceasta situatie este in priml rand o lectie de curaj (cu gust de inghetata 😜) am hotarat sa exploram indeaproape „Istoria Inghetatei”. Cine stie, poate intre timp, undeva la polul Nord, visul cursantului nostru a fost materializat deja.
In ajutor ne-au sarit specialistii de la Puro&Bio. De la ei am aflat ca doua mii de ani in urma, in China, „s-a nascut” inghetata. Aceasta era pregatita din orez fiert în lapte si avea, de cele mai multe ori, arome frutate. 🍒🍊🍇 Compozitia era pusa la racit direct în zapada.
Evident, apare intrebarea cum a ajuns inghetata in Europa? Reteta amestecului de lapte cu fructe înghetate a fost adusa in Italia din Extremul Orient de catre vestitul calator Marco Polo. Din acel moment Italia a devenit „carausul” inghetatei in intreaga lume.
In acele vremuri doar familiile bogate isi permiteau acest desert scump „gelato”. Pretul mare al inghetatei era justificat de dificultatile legate de conservarea ghetii pe timpul verii. La nunta Caterinei de Medicis cu Henri al II-lea al Frantei (1533), oaspetilor li s-a servit, printre alte rafinamente culinare, si un desert înghetat.🍧👑🍓
În Tarile Române acest deliciu alimentar a fost gustat pentru prima data la curtea lui Constantin Brâncoveanu. Domnitorul, ale carui tabieturi rivalizau cu acelea de la cele mai sofisticate curti renascentiste, avea chiar un ghetariu sapat în pamânt si un slujitor care se îngrijea ca întotdeauna în „legnita“ (ghetarie) sa fie sorbeturi, apa, creme înghetate si siropuri groase pentru ospetele domnesti.
In timp ce cofetarii Puro&Bio insiruiau povesti, cursantii AR Studio au pregatit briose si un sorbet de ciocolata cu banane. Micii „gelatieri”☃️☃️☃️ au feliat fructele, au batut ouale, au plamadit, au asistat la procesul de malaxare a inghetatei si bineinteles, au savurat desertul parfumat.🍦💙
Dar revenind la igloo de inghetata, nici specialistii nu stiu daca e construit unul deja, cert e ca viata intr-o astfel de casuta ar fi foooaaarte dulce.😜